आंमला विटामिन 'सी' को सर्वोत्तम र
प्राकृतिक स्रोत हो। यसमां विद्यमान विटामिन 'सी' नष्ट
हुंदैन । अमला दाह, पाण्डु, रक्तपित्त,
अरुचि,
त्रिदोष,
दम,
खोंकी,
श्वास
रोग, कब्ज, क्षय, छाती को रोग, हृदय रोग,
मूत्र
विकार आदि अनेक रोगहरुलाई नष्ट गर्ने शक्ति हुन्छ । वीर्यलाई पुष्ट गरेर पौरुषता
बढ़ाउंछ, बवसो
घटाएर मोटोपन घटाउंछ । टाउकोको केशलाई कालो, लामो र घना राख्छ
।
यस्को विभिन्न भाषाहरुमा नाम : संस्कृत- आमलकी धात्री। हिन्दी-
आंवला। नेपालीः अमला मराठी- काम्वट्ठा, आंवला। गुजराती- आँवला।
रासायनिक संघटन : अमलाको 100 ग्राम रसमा 921
मि.ग्रा. र गूदामा 720 मि.ग्रा. विटामिन सी पाईन्छ । आर्द्रता 81.2,
प्रोटीन
0.5, वोसो 0.1, खनिज द्रव्य 0.7, कार्बोहाइड्रेट्स
14.1, क्यालसियम 0.05, फॉस्फोरस 0.02, प्रतिशत,
लौह
1.2 मि.ग्रा., निकोटिनिक एसिड 0.2
मि.ग्रा. पाईन्छ । यसको अतिरिक्त यसमा गैलिक एसिड, टैनिक एसिड,
शर्करा
(ग्लूकोज), अलब्यूमिन, काष्ठौज आदि
तत्व पनि पाईन्छ ।
उपयोग : त्रिफलाको ३ औषधिहरुमा आमला एक हो । यसलाई
सूखा चूर्णको रूपमा अन्य औषधिहरुको साथ नुस्खे को रूपमा र अचार, चटनी,
मुरब्बा
को रूपमा सेवन गरिन्छ । च्यवनप्राश, ब्राह्म रसायन, धात्री लौह र धात्री
रसायन आदि आयुर्वेदिक योग तयार गर्नमा अमला काम आउंछ । यो अनेक रोगहरुलाई नष्ट गर्नेवाला
पोषक, धातुवर्द्धक र रसायन हो । आयुर्वेदले यसलाई 'अमृतफल' भनेकोछ ।
विटामिन सी यस्तो नम्र तत्व हुन्छ जो गर्मीको प्रभावबाट नष्ट हुन्छ,
तर मजाको
योछकि अमलामा विद्यमान विटामिन सी कुनैपनि अवस्थामा नष्ट हुंदैन । यो सदाबहार फल सबै
ऋतुहरुमा चटनी, मुरब्बा, अचार, चूर्ण,
अवलेह
आदि को रूपमां गुणकारी बनि रहन सक्छ ।
अमलाको प्रयोगः
ताजा अमला जो राम्रो सित पाकेको र ठूलो दाना होस, दाग नलागेको जम्मा
गर्नुस ।जति हुन सक्यो बढीनै गर्नुस, किनकि यो बिग्रिन्न । यसलाई सुखाएर
राख्दा पनि हुन्छ ।
अमलालाई काटेर भित्रको दाना निकालेर गुदी गुदी मात्रै निकालेर नुन
हालेर मुछेर घाममा सुकाई दिने सुकेको अमला खांदा खुबै स्वादिलो हुन्छ । अर्को
तरिका अमलालाई उसिनेर मिचेर दाना निकाल्ने गुदीलाई स्यानो स्यानो डल्लो बनाएर
सुकाउने । सुकेपछि चुस्दै खाने स्वास्थ्यको लागि लाभदायक हुन्छ ।
* एक सद्य अमलाको दाना उमालेर चीसो भएपछि चीनी या मिश्री मिसाएर
मुरब्बा पनि बनाउन सकिन्छ । हरेक दिन खाना सित अमलाको अचार खानाले स्वास्थ्यको
लागि धेरै नै राम्रो हुन्छ ।
आमलाको अन्य लाभ : नेत्र ज्योति बढ़नु, कपाल बलीयो हुनु,
टाउको दुखेको ठीक
हुनु, चक्कर,नाकबाट रगत बग्नु, दांत-गीजाको खराबी हटाउनु, कब्ज,
रक्त
विकार, चर्म रोग, पाचन शक्तिमा खराबी, रक्ताल्पता,
बल-वीर्यमा
कमी, समय
भन्दा अगावै बुढौति प्रकट हुनु फोक्सोको खराबी, श्वास रोग,
क्षय,
दौर्बल्य,
पेट
कृमि, यकृतको कमजोरी र खराबी, स्वप्नदोष, धातु विकार,
हृदय
विकार, उदर विकार, मूत्र विकार आदि अनेक बाधाहरु हटाउन
अमलाको महत्व कम छैन ।
प्रत्येक दिन लगातार
नियमपूर्वक १ या२ अमला दैनिक खानाले ३।४ महिनामै कायापलट हुन थाल्छ ।
No comments:
Post a Comment