म शाकाहारी भएको लगभग
२१ बर्ष भैसको छ अर्थात बि सं २०४८ साल देखि मासु माछा त्यागिदिएं । शाकाहारी हुनु कुनै हानी छैन। मांसाहारिहरुलाई जुन तत्व
मासुबाट प्राप्त हुन्छ, त्यहि तत्व शाकाहारिहरुलाई बिभिन्न प्रकारको शाग
शव्जीबाट प्राप्त हुन्छ । प्रोटीन जो कि माछा, मासु र अण्डाबाट प्राप्त हुन्छ, त्यो
वनस्पतिबाट पनि प्राप्त हुन्छ यस्को अर्थ यो हो होईन कि मासुनै खायो। मानव
शरीरलाई कार्य गर्नको लागि यस्तो कुनै पौष्टिक तत्व छैन, जो वनस्पतिबाट
प्राप्त हुन नसकोस । मैले कहिलेकाहिं
विकासी अण्डा खान्छु अर्थात भाले कुखुराको बिज नपरेको । शाकाहारी हुनु भनेको
पाप कर्मबाट पनि बचाउंछ भनेर मैले बुझेकोछु ।
फोलेटको अत्यधिक मात्रामा हुनुको कारण र न्यून
मात्रामा सेचुरेटेड वोसो, कोलेस्ट्रॉल
र पशु प्रोटीन मात्राको कारण शाकाहारी भोजनले हामीलाई रोगहरुबाट बचाउंछ। म मांशाहारी भएको भए म धेरै रोगबाट पिडित हुने थिएं।
* शाकाहारिहरुमा हृदयको रक्त पठाउने धमनिहरु सित
संम्बंन्धित बिमारीको सम्भावना
कम हुन्छ। शाकाहारिहरुमा कुल तरल कोलेस्ट्रॉल तथा कम-घनत्व भएको लायपोप्रोटीन कोलेस्ट्रॉलको मात्रा सामान्यतः
कम पाईन्छ, तर उच्च-घनत्व भएको लायपोप्रोटीन कोलेस्ट्रॉलको
मात्रा यस कुरामा निर्भर गर्छ कि तपाई कुन प्रकारको शाकाहारी भोजन ग्रहण गर्नुहुन्छ।
* शाकाहारिहरुमा हाई ब्लड प्रेशरको सम्भावना
मांसाहारिहरु भन्दा कम हुन्छ र यो भार र नुनमा निर्भर गर्दैन ।म शाकाहारी भएकै कारणले उच्च रक्तचाप नियन्त्रणमाछ । यसको कारक यो
पनि हुन सक्छ कि ति कॉम्लेक्स
काब्रोहाईड्रेट धेरै मात्रामा लिन्छन् र शारीरिक स्थूलता
यिनमा कम हुन्छ ।
* फोक्सो र ठूलो आंतको क्यान्सर शाकाहारिहरुमा
कम हुन्छ। यसको कारण यो हुन्छ कि शाकाहारी रेशायुक्त फल र सब्जिहरुको बढी
खान्छन्।
* विश्वभरीबाट लिईएको तथ्यांकले देखाउंछ कि
वनस्पति आधारित भोजन गर्नेहरुमा स्तनको क्यान्सर हुने सम्भावना कम हुन्छ। कारण
शाकाहारिहरुमा एस्ट्रोजनको कम मात्रा सहायक पाईन्छ।
* शाकाहारी भोजन मिर्गौला सित सम्बंन्धित रोगहरुको
रोकथाममा सहायक हुन सक्छ। अध्ययनमा
यो थाहाभएकोछ कि वनस्पतिहरुमा पाईने केहि प्रोटीन जीवित
हुने संभावना बढ़ाउंछ र पिशाबबाट प्रोटीन निस्कनु, कोशिकाहरुबाट रक्त छानिने गति, मिर्गौलामा
रक्त संचार र मिर्गौला सित सम्बन्धित
विकार मांसाहारिहरुको तुलनामा शाकाहारिहरुमा कम पाईन्छ । |
|
* वनस्पतिहरुबाट प्राप्त प्रोटीन शरीरको अमीनो
एसिडको आवश्यक मात्राको लागि पर्याप्त छ, बरु विभिन्न प्रकारको
वनस्पति आधारित पदार्थहरुको सेवन गरियोस।
शोधहरुले जानकारी पाईएकोछ छ कि केहि विभिन्न
स्रोतहरुबाट प्रोटीन लिनुपर्ने आवश्यकता छैन, तपाईं पूरै दिन भरीमा अमीनों एसिडको यस प्रकार सेवन गर्नुस
जो नाईट्रोजनको पर्याप्त मात्रा शरीरमा बनाई राख्नुस। त्यसै त शाकाहारी भोजनमा
प्रोटीनको मात्रा कम हुन्छ, तर शाकाहारी व्यक्ति प्रोटीनको आफ्नो आवश्यकता संतुलित भोजन लिएर पूरा गर्न सक्छन्। शाकाहारी हुनाले विचारलाई शुद्ध बनाउन पनि सहयोग गर्छ । शाकाहारी मांसाहारीको तुलनामा कम तनावमा हुन्छन् ।
|
No comments:
Post a Comment