Wednesday, March 28, 2012

लौ यो पनि जानेको कुरा शेयर गरौंन त प्रकृतिका जीवनोपयोगी वस्तुहरु


हाम्रो समाजमा तथा बिभिन्न ग्रन्थमा उल्लेख के गरेको पाईन्छ भने आमा भनेको ममताकि खानी हुन आफ्ना सन्तानको भरणा पोषणकोलागि हरेक प्रयत्न गरेर आफुलाई मेटाएर पनि बच्चाहरुको लालन पालन गर्दछिन् र हुन पनि हो यसो विचार गर्दा प्रकृति पनि हाम्रो आमानै हुनै हाम्रो लागि भोजनको अनेकौ सामग्रिहरु उत्पादन गरेकछिन आफ्नो छातीमा । अनौठो अनौठो खानेकुराहरु उपलव्धछन् । हामीलाई प्रयाप्त उर्जाकोलागि प्रकृतिमा जे पनिछ केवल त्यसलाई जानेर उपभधोग मात्रै गर्न सक्नुपर्यो ।
केहि प्रकृति सामग्रिको बारेमा उल्लख गर्ने जमर्को गरेकोछु ।
लहसुनःहामीलाई देनिक जीवनमा कामलाग्ने महत्यपूर्ण मसलाको रुपमा प्रयोग हुन्छ । यो एक प्रकारको यस्तो अमृत रसायन हो । प्रकृतिमा ६ प्रकारको रसायन उपलव्ध छ । जस्तैः तीतो पीरो टर्रो गुलीयो अमीलो मधुरो । यसमध्य अमीलो बाहेक सबै रस यस्मा पाईन्छ । यस्मा व्याक्ट्रियालाई नष्ट गर्ने तरल पदार्थ एल्लीसोन र प्रति जैविक तत्व एल्लीसेन पाईन्छ । जो यि दुबै पदार्थ ईथरमा सजिलै मिसिन्छ यस्का अतिरिक्त यस्मा उड्ने खालको एक तेल पनि पाईन्छ ।
लहसुन खानाले मान्छेको दाँत नङ्ग कपाल झर्न रोक्न मद्दत गर्छ ।
यस्को सेवनले वायुको रोग निवारण गर्न सक्छ नियमित सेवनले सम्भोग शक्त्ती बढाउंछ ।
यस्ले हाड बलीयो बनाउंछ र पेट सम्बन्धी धेरै रोगलाई नष्ट गर्छ । प्रत्येक दिन एक पोटी खोल्स्याएर खानाले छाला चाउरी पर्नबाट बचाउंछ ।
वात रोगकोलागि  प्रत्येक दिन १० ग्राम जति पिसेर घीउमा मिसाएर खानाले पक्षघातलाई उपयोगी हुन्छ ।
यो दादको लागि लहसुन मसीनो गरि पिसेर मह सित मिसाएर लगाएमा दादको चिलाईमा लाभ हुन्छ ।
बिच्छीले डसेको ठाउंमा २५ ग्राम जति लहसुनमा२५ ग्राम नै मह मिसाएर बिहान बेलुका चाट्नाले फाईदा हुन्छ र लहसुनमा नुन पनि मिसाएर पिसेर डसेको ठाउंमा लेप लगाउनाले बिच्छीको बिष शान्त भएर लाभ हुन्छ ।
रक्त्तचाप बढेमा पनि लहसुन मरीच सिधेनुन मिसाएर चट्नी बनाएर चाट्नाले लाभ हुन्छ । यसलाई खानाको साथमा पनि खानाले रक्त्तचाप  सामान्य हुन्छ ।
लहसुनको अचार पनि बनाउन सकिन्छ लहसुन खोल्स्याएर अमीलोको झोलमा हरीयो खुर्सानी अदुवाको चोक्टा हालेर घाममा पकाएर पनि खाईन्छ ।
प्याजः आहा प्याज गर्मीको मौसममा कति रसीलो मीठो हुन्छ खाना सित रुचिकर हुन्छ । मलाई त खाना सित १।२ पिस नभै हुन्न ।हाम्रो घर परिवारमा मसलाको लागि त अपरिहार्य नै भन्दा फरक पर्दैन चाहे गरीब होस या धनी । प्याजबाट पनि धेरै रोगको उपचारमा काम लाग्दो रैछ नि ।
कब्जीयत रहेछ भने प्रत्येक दिन खानाको साथमा प्याज खानाले लाभ हुन्छ । बवासीर पायल्सलाई पनि लाभकारीछ । १०० ग्राम प्याजको रसमा ५० ग्राम चीनी मिसाएर पिउनाले लाभ हुन्छ । चीनीको सट्टा गुँड मिसाउन पनि सकिन्छ । प्याज गर्मीको समयमा खानाले हैजा हुनबाट बचाउंछ । प्याजको रस कानमा हालनाले ठीक हुन्छ । पत्थरी रोगको लागि प्याजको रस चार चम्मच भोको खाली पेटमा पिउनाले लाभ हुन्छ । 
सन्दर्भसामग्रिःसरल प्राकृतिक चिकित्सा

No comments:

Post a Comment