Saturday, December 8, 2012

चील्ली डोसाः खें चटामरी र योमरी



बनाउने सामग्री : ५०० ग्राम चामल, ५० ग्राम मासको दाल, २५ ग्राम चनाको दाल, ५० ग्राम चीज, २ हरीयो लामो खुर्सानी स्यानो स्यानो काछेर, तेल र नून।
बनाउने सामग्री बिधि: सबै भन्दा पहिला चामल, मासको दाल र चनाको दाललाई रात भरी पानीमा छुट्टा छुट्टै भिजाएर राखौं । तिनैलाई नून मिसाएर राम्रो सित पिसौं, यो मिश्रण पकौड़ीको पेस्ट जस्तै होस । अब तावा तताएर एक चम्मच तेल फैलाई दिउं,  अनि स्यानो पन्यु वा ठूलो चम्मचले एक चम्मच पेस्टलाई बिस्तारै तावामा हालेर फैलाई दिउं मसीनो गरेर । माथिबाट चिली फ्लेक्स र चीजलाई मसीनो छर्किदिउं । ढकनीले ढाकिदिउं अब हेरौं तल्लो भाग खैरो खैरो हुन थालेपछि डोसा कुरकुरे बिस्तारे रोल गर्न । ल तैयार चीज चिली डोसालाई चटनी सित खान सकने भयो । चामलको पीठो मात्रै पानीले बाक्लो बाक्लो हुने गरी तावामा अलिकति तेल हालेर फैलाएर अण्डा खानेले अण्डा हरीयो तरकारी खानेले तरकारी छर्केर पनि बनाएर  खान सकिन्छ ।



योमरीःनेपाल सम्बत ११३३ थिंलाथ्व १५ योमरी पुन्ही पूर्णीमा

सामग्रिः नयाँ चामल १ किलो चाकु(भेली) १ किलो तील आधा किलो ।
बनाउने बिधिःचामललाई दिनभरी वा रात भरी भिजाएर मसीनो हुनेगरि कुट्ने र तातो पानी हालेर रोटीको लागि जस्तै पीठो मुछ्ने स्यानो स्यानो डल्ला बनाउने पीठोको डल्लोको बिचमा खाल्डो बनाएर तासको हुकुमको आकार बनाउने । तीललाई सफा गरेर हल्का कुट्ने धुलो नहुनेगरि त्यसपछि । भेली पकाएर तील राखेर चलाउने । अब डल्लो पारेको पीठोमा दुई चम्मच हालेर प्वाल बन्द गर्ने । सबै तयार भएपछि मःम पकाउने भाँडोमा बफाउने ।१० मिनेट जति बफाएपछि पाक्छ । तात्तालोमा भन्दा सेलाएर खाएको स्वादीलो हुन्छ । तील र भेलीको ठाउंमा खुवा राखेर पनि बनाउन सकिन्छ ।

बि सं २०६९ मंसीर २८ गते पर्दछ।

       
                                                           जीवनकुमार शाक्य

No comments:

Post a Comment